Könskorrigerande kirurgi

Att korrigera sitt kön har blivit mer och mer vanligt, det är inte alls lika tyst om detta ingrepp som det har varit men det kräver fortfarande väldigt mycket förberedelser innan könskorrigerande kirurgi kan utföras. För det första måste en omfattande utredning göras och den beräknas ta upp till ett år innan några korrigeringar kan göras. För att den som vill genomgå en sådan här omvandling verkligen ska vara helt säker på sitt beslut så måste utredningen inkludera ett team av läkare, socionom och psykolog. Av vilka orsaker vill den sökande göra en könskorrigering? Det är inte bara svaret på den frågan som är anledningen till utredning utan också för att säkerställa att personen faktiskt mäktar med detta omvälvande ingrepp. Det är inget som görs genom en enda operation utan man måste genomgå flera olika faser innan och efter. Om det fungerar så vill man även inkludera den sökandes familj i processen i ett tidigt skede.

Hormoner inför könskorrigeringen

Innan de fysiska ingreppen genomförs påbörjas en behandling med hormoner för att kroppen ska börja övergå till man eller kvinna. Under den här tiden får den sökande sakta men säkert även växa in i den nya kroppen och faktiskt börja leva som man/kvinna på ett helt annat sätt än tidigare. Kvinnligt könshormon ges till den man som vill bli kvinna och tvärtom. Det går också att kombinera östrogen med ett läkemedel som hämmar testosteronproduktionen. Under den här perioden med östrogen påverkas inte rösten och hårväxten, men fettfördelningen ändras samt att brösten börjar växa. Håren får behandlas separat med hårborttagning. Rösten tränas med hjälp av talpedagog. För den kvinna som tar manliga könshormon så försvinner mensen och kroppsbehåringen växer mer samt att muskelmassan blir mer maskulin. Här påverkas även rösten.

Könskorrigering med operation

När personen har bestämt sig för denna könskorrigering så brukar dom också i samband med denna byta sina personuppgifter. Inte alla väljer att göra en korrigering av sina könsorgan utan de vanligaste är att kvinnor som vill bli män använder någon form av attrapp då det är väldigt svårt att göra ett manligt könsorgan. Däremot är det lättare för en man att göra om sitt könsorgan till en vagina.