Få bukt med röda fejset

Jag har äntligen tagit tag i mitt röda fejs med knottror och varbobbor. Jag besökte en hudläkare och han konstaterade snabbt att jag led av rosacea. Hade i och för sig mina aningar om att det var detta jag led av, men jag ville få det konstaterat så jag kan få behandling och även veta vad jag kan undvika för att förbättra läget.

Det är verkligen inte kul att vara alldeles rosaröd på kinderna och på näsan. Och att dessutom ha små finnliknande utslag överallt. Jag tycker folk tittar snett på mig på jobbet och att de antingen tror att jag dricker för mycket eller att jag totalt missköter mitt ansikte.

Behandling av rosacea

Jag har nu fått mycket mer kunskap om rosacea behandling och hur det fungerar. Det finns idag inget som kan bota rosacea, så man får räkna med att det kan blossa upp emellanåt. Det finns en mängd olika krämer som man kan använda för att få rosacean att dämpas, men man får testa sig fram till den som hjälper. Eftersom man inte riktigt vet varför man får en inflammation i huden så kan det vara olika behandlingar som hjälper olika personer.

Ibland biter ingen kräm på rosacean, då kan man långtidsbehandla med låga doser av antibiotika. Trots att det inte finns bakterier i huden kan detta hjälpa.

Slutligen finns det rosacea behandling hos skönhetssalonger som också kan fungera. Det finns sk IPL som är ett intensivt pulserande ljus som söker sig till de röda partierna i huden och dämpar inflammationen. Mindre ytliga blodkärl försvinner och porerna blir mindre. Det finns även kemisk peeling där man behandlar huden med olika ämnen.

Så vad ska jag välja

Jag väljer att behandla med en receptbelagd kräm allra först. Om inte det hjälper så tar jag till antibiotika. Om jag blir av med utslagen men fortfarande är lite röd i huden tänker jag testa IPL som behandling mot min rosacea.

Jag känner mig hoppfull att jag äntligen ska bli av med skiten.