Frisörsax – tips & råd

Visste du att det finns flera olika typer av frisörsaxar? Om du är något av en hemmafrisör kan det vara svårt att veta vilken typ av frisörsax som du ska välja. Vill du ha en guide med bilder och förklaringar så ska du besöka https://www.klippdighemma.se/saker-att-tanka-pa-vid-val-av-frisorsax-for-hemmabruk/ här finns allting förklarat med enkla ord. Vi kommer att gå igenom de olika typerna av frisörsaxar och också vilken du bör välja beroende på ändamål.

Vilken frisörsax du ska välja

Det finns flera faktorer som kommer att avgöra vilken typ av frisörsax du ska välja. De vanligaste skillnaderna mellan de olika frisörsaxarna är bland annat material och kvalitet. Frisörsaxar kan tillverkas av olika material, rostfritt stål eller japanskt stål där kvaliteten på stålet påverkar saxens hållbarhet, skärpa och precision. Det finns också olika storlekar på frisörsaxarna som påverkar hur enkelt du kan hantera saxen och klippa olika längder på hår. Saxens bladformer har också betydelse då dessa är olika för olika behov. Tandade används för att tunna ut håret medan v-formade används för specifika snitt. Allt beror på vilken typ av klippteknik du ska använda den till.

Frisörsaxar & ergonomi

För den som använder sin sax i vardagen, vilket du som klipper hemma inte gör, så är det väldigt viktigt med ergonomin. Att du väljer en frisörsax med ett handtag som passar din handstorlek och klippteknik kan vara avgörande för om du orkar klippa en hel dag eller får ont i handen. Väljer du en ergonomisk frisörsax så minimerar du också tröttheten i handen när du klipper. Även din klippupplevelse blir bättre när du inte blir så trött i handen. Det finns till och med vissa saxar som har extra funktioner, som fingerstöd och vilotumme, för att ge bättre kontroll och bekvämlighet vid klippningen. Satsa på en frisörsax med bra rykte som är väl etablerad i frisörvärlden om du ska klippa i yrket. Om du klipper hemma någon gång då och då så välj en sax som passar din budget och typ av klippning.